ZÁJAZD 2003: Francúzsko, Taliansko

Večer 5. augusta 2003 sa neveľká 35 členná skupina vydala na 3 týždňové turné v ústrety 3 medzinárodným folklórnym festivalom vo Francúzsku a Taliansku. Po 8 hodinovej bezpečnostnej prestávke v Nice, ktorú sme naplno využili kúpaním v teplom Stredozemnom mori sme zamierili do miesta nášho prvého festivalu:

I. Francúzsko, Saint Girons (department Ariège) : 7. 8. - 10. 8. 2003

11. ročník medzinárodneho folklórneho festivalu RITE St. Girons Festival RITE - " Danses, chants et musiques du monde" 

 Okrem nášho súboru prijali pozvanie organizátora festivalu - domáceho súboru LES BETHMALAIS zo St. Girons ( cca 100 km JZ od Toulousse ) - folklórne súbory :Department Ariege Rieka Le Salat a kostol v St. Girons

  VIIRKAT z Fínska ( Hämeenlinna )

  O CANTAREU z Portugalska ( Vila Real )

  ALIMARA zo Španielska ( Valencia )

  ESTAMPAS MEXICANAS z Mexika  ( Monterrey )

  MORIN KHOUR z Mongolska

  Ubytovanie a strava pre približne 250 učinkujúcich boli zabezpečené v pomienkach miestneho lýcea. Uskutočnili sme 7 vystúpení a 1 sprievod :

Kostol St. Valier 7. 8. 21,00: Kostol St.-Valier St. Girons
8. 8. 21,00: Grange du Bamalou Castillon-en-Couserans 
9. 8. 15,30:"Dom dôchodcov" St. Girons
9. 8. 16,30: Place de l'église St. Girons
9. 8. 21,00: Parc des Expositions St. Girons
10. 8. 11,00: Kostol St. Girons St. Girons
10. 8. 15,00: Parc des Expositions St. Girons

Po našom poslednom vystúpení nás čakal celonočný presun ( cca 1400 km) do miesta nášho ďalšieho festivalu - do talianskeho mesta Alatri.

St. Girons
Rieka Le Salat

II. Taliansko, Alatri ( provincia Lazio ) : 11. 8. - 17. 8. 2003

33° FESTIVAL INTERNAZIONALE del FOLKLORE - ALATRI Festival ALATRI -"Terre del Mondo: Viaggio nella danza, nella musica e nella memoria popolare.

 Celý festival sa niesol v znamení hesla:  "Objavovania rozdielov a podobností rôznych kultúr ako cesta k priateľstvu a porozumeniu medzi národmi"

Do historického mestečka ALATRI s 27 tis. obyvateľmi ( 80 km JV od Ríma ) prišli okrem nás reprezentovať ľudové umenie svojej krajiny folklórne súbory :

Všetky súbory bývali spoločne v mládežnickej ubytovni neďaleko mesta Alatri

Svoje umenie sme prezentovali nielen na hlavnom javisku na námestí  Piazza Santa Maria Maggiore,  ale aj  vo " folklórnej dedine - Villaggio" - na výstave ľudovoumeleckých výrobkov spojenou posledný deň aj s navarením a ochutnávkou typickej slovenskej špeciality pre ostatných účastníkov festivalu. Počas 7 dní sme uskutočnili v Alatri celkom 7 vystúpení a absolvovali 3 sprievody mestom : 

11. 8. 21,30: Piazza S. Maria Maggiore 
13. 8. 17,00: Piazza Regina Margherita - VILLAGIO
14. 8. 21,30: Piazza S. Maria Maggiore 
15. 8. 21,30: Piazza S. Maria Maggiore 
16. 8. 17,00: Piazza Regina Margherita - VILLAGIO
17. 8. 12,00: Piazza Regina Margherita - VILLAGIO
17. 8. 21,30: Piazza S. Maria Maggiore

 Zaujímavá prehliadka starobylého mesečka Alatri s monumentálnym komplexom "cyclopskej" architektúry - Akropolou ( zo 7. st. pr. n. l.)Kostola sv. Márie ( z 5. st. n.l. ), Baziliky sv. apoštola Pavla ( z 13. st. n. l. ) a ďalších pamiatok nás očarila a pripravila na nasledujúci určite tiež nezabudnuteľný zážitok - návštevu Ríma ( Anjelský hrad, Španielske schody, Fontana di Trevi, Forum Romanum, Kapitol, Koloseum, Bazilika sv. Márie, ... ) a Vatikánu ( Nám. sv. Petra , Bazilica sv. Petra ). 

Akropola v Alatri Bazilika sv. apoštola Pavla

 Kedže posledný deň festivalu sa už "kryl" so začiatkom nasledujúceho festivalu, museli sme sa v súbore "rozdeliť" - t.j. 4 muzikanti, 2 speváčky a 3 tanečné páry odcestovali v skorých ranných hodinách do 360 km vzdialenej Maceraty ( 1. krát v histórii súboru sme učinkovali v tom istom čase na 2 rôznych miestach !). 

 Náš basista si tiež "vychutnal" posledné vystúpenie v Alatri na požičanej gitare z Kanárskych ostrovov...

III. Taliansko, Macerata ( provincia Marche ) : 17. 8. - 24. 8. 2003

10. ročník medzinárodného folklórneho festivalu "Incontro di cultura populare" - MACERATA

 Vo festivalovom  historickom meste Macerata ( 60 km JZ od Ancony ) sa okrem nás a domáceho LI  PISTACOPPI  ( spoluorganizátora festivalu ) predstavili ešte 4 folklórne súbory :

 

SARANDEIROS z Brazílie ( Belo Horizonte ) 

OTRORA I.F.C. z Kolumbie ( Boyacà )

LYKION TON HELLINIDION z Grécka ( Kavalas )

Cossak dance ensemble KALINA z Ruska ( Krasnodar ).

 Tento "putovný" festival prinášal folklórne umenie zúčastnených súborov počas celého týždňa do rôznych miest v provincii Marche vždy s rovnakým začiatkom ( 21,30 hod. ), scénarom programu a dokonca rovnakým javiskom :

Úvodny obraz - predstavenie všetkých súborov

Historické mesto MACERATA

17.8.  Piazza Roma Montappone
18.8. Quartiere Collevario Macerata
19.8. Piazza del popolo Fermo
21.8. Arena "Beniamino Gigli" Porto Recanati
22.8. Piazza Vittorio Emanuele II Morrovale
23.8. Piazza della Libertà Macerata

24.8.

Piazza Roma

Ancona

 Každý súbor mohol ponúknuť len 20 min. program. Na naše prvom predstavení v Montappone sme sa predstavili miestnemu publiku len v "úderkovej formácii", ale po príchode 2. časti súboru sme sa domácemu publiku v Macerate "ukázali už v plnej sile". Voľný deň sme využili samozrejme kúpaním v teplom mori v meste Porto Civitanova.

  Po našom poslednom vystúpení v meste Ancona sme sa 2 hodiny po polnoci rozlúčili s naším posledným festivalom a vrátili sa ( po 6500 km ) šťastne domov.